dimarts, 12 de juny del 2007

Aeroports flotants


Un aeroport és una instal·lació gran i sorollosa, a l'Àsia han trobat la solució: construir-los sobre el mar. És el que han fet a Nagoya (Japó) (foto) i Hong Kong. Aquesta podria ser una possibilitat també per al futur creixement de l'aeroport de Barcelona. Aquesta pàgina per exemple ofereix molta informació al respecte i fa poc també va sortir a l'Avui aquest article d'en Ramon Tremosa. Crec que és una proposta molt interessant per a Barcelona i Catalunya, ja que no disposem de terreny suficient disponible a una distància raonable de la ciutat (el més proper seria la Segarra o l'Alt Camp), mantindria l'aeroport proper al centre i a l'àrea logística del port, però sense molestar la gent perquè les aproximacions es podrien fer sobre el mar. L'únic punt que no tinc clar és que passaria amb els corrents marítims, que tinc entès que a la nostra costa van de Nord a Sud. És podria produir una acumulació de sediments davant del port de Barcelona? De fet és el que va passar quan es va construir el primer port de Barcelona. Bé, suposo que si algun dia es planteja aquest projecte es tindrà en compte...mentrestant, res ens impedeix començar a imaginar...

3 comentaris:

Cesc Amat ha dit...

Visionari! Qui sap, però en tot cas perfecte plantejar propostes.
Molts records!

Anònim ha dit...

Es impressionant! Però el cost d'una infraestructura així deu ser exagerat. Quants aeroports sobre "terra ferma" es podrien constriur pel mateix preu?

Miquel ha dit...

Si és veritat, el cost seria molt alt, però cal tenir en compte que és l'única possibilitat de creixement a l'emplaçament actual. De fet seria una inversió per a moltes generacions. Altres opcions serien:

1)Distribuir el creixement entre els aeroports de Reus i Girona i fins i tot el futur aeroport de Lleida a Alguaire (Segrià) i integrar-los amb un servei de llançadores aprofitant que tots tres estan situats a poca distància de la línia del TGV. Encara que jo no tinc clar que tres aeroports petits o mitjans equivalguin a un gran aeroport. De totes maneres els aeroports de Reus i Girona ja s'estan consolidant com a complements del de BCN, idependentment del que passi amb aquest darrer.

2)Construir un nou aeroport des del no res. En aquest cas seria difícil trobar una extensió de terra suficient a menys d'una hora de cotxe de Barcelona i a més superar la possible oposició dels veïns de la zona en qüestió. Havia sentit mencionar com a possibilitats El Pla de Santa Maria (Alt Camp)o l'altiplà de la Segarra. El cost també seria molt elevat i s'hauria de construir algun tipus de transport ràpid d'alta velocitat per comunicar-lo amb la ciutat de Barcelona. També s'hauria de veure que fer amb l'antic aeroport...

La opció del mar té l'avantatge que es contiguu a l'aeroport actual i està molt a prop del centre però sense molestar la gent que viu al voltant. A més està situat en una zona de delta amb poca profunditat, segurament no seria tan complicat guanyar terreny al mar aprofitant la runa que genera el sector de la construcció. És el que es va fer en el seu dia per ampliar el port.