dimecres, 23 de maig del 2007

En defensa dels Mossos d'Esquadra


En aquest post no parlaré dels fets concrets on darrerament han estat involucrats els mossos. L'estat de dret ja té mecanismes per investigar les responsabilitats que se'n derivin i sancionar si s'escau. Del que si parlaré és del linxament mediàtic de tot el cos de Mossos d'Esquadra que s'està produint i que s'aprofita per posar en qüestió tot el model policial català, un dels pilars de l'autogovern. Sembla que els mossos tenen una greu manca de lideratge i se'ls está fent servir com a arma política. Això també ho aprofiten aquells que qüestionen que Catalunya tingui la seva pròpia policia, que intenten desprestigiar els mossos i sembrar la desconfiança entre els ciutadans. Els estan sotmetent a un judici polític. Un judici, això si, sense proves i on el veredicte ja es coneix abans de començar. Només dos exemples:
1) en plena onada d'assalts a cases es va fer quedar als mossos com uns inútils, la realitat és que molts d'aquests assalts es van produir a les comarques de Tarragona i del Baix Llobregat, encara sota la responsabilitat de la Guàrdia Civil! 2) Repetir moltes vegades una afirmació no la converteix en veritat. Dels molts comentaris que he llegit de l'estil "la Guàrdia Civil era més efectiva"encara no n'he vist cap recolzat per dades objectives que demostrin que això realment és així. Ni un de sol!

De fet a la web dels mossos hi ha estadístiques, seria interessant fer una comparativa amb el rati de delictes resolts per altres forces policials, controlant per variables com l'increment demogràfic, l'àmbit rural/urbà, etc. També cal tenir en compte que els mossos es despleguen en un moment en que la sensació d'inseguretat per noves formes delictives creix a tot Europa.

Em sobta que es facin aquestes comparacions amb altres cossos policials, perque la situació anterior no era precisament ideal. No us perdeu aquest article sobre le desplegament dels mossos a Sant Adrià que fa 3 anys va publicar un diari tan poc sospitós de simpatitzar amb el nacionalisme català com El Mundo.

En definitiva, que s'investigui el que s'hagi d'investigar i s'aclareixin les responsabilitats, però estaria bé que els mitjans demostressin una mica de rigor en parlar de la nostra policia, perque ens hi juguem molt.

1 comentari:

Anònim ha dit...

Genial dispatch and this fill someone in on helped me alot in my college assignement. Say thank you you for your information.